De 5 største tabbene bedrifter gjør når de blogger – unngår du dem?
Du får veldig mye igjen for å ha en bedriftsblogg. Når du blogger riktig, kan du gi bedriften oppmerksomhet, tiltrekke nye kunder og gjøre kundebasen din til den type tilhengere som Apple, Netflix og Ikea har: Folk som ikke bare kjøper dine varer og tjenester, men som blir ambassadører. Men joda, som med det meste annet: Det er en riktig måte å drive en bedriftsblogg på, og en feil måte.
Det er ikke gjort i en håndvending å lage en bedriftsblogg. Det krever innsats og evnen til å tenke kreativt omkring det du holder på med. Men hvis du unngår de 5 store tabbene jeg tar for meg i dette innlegget, vil du ha mye større sjanse til å utvikle en vellykket bedriftsblogg.
Tabbe nr. 1: Du håndterer bloggen som et pressesenter
Den største feilen bedriftsbloggere gjør, er å bruke bloggen som en forlengelse av bedriftens pressesenter. Gjenta etter meg: Ikke bruk bloggen til pressemeldinger. Blogging er en samtale, og det gir kundene dine en arena for å kommunisere med din virksomhet på et helt nytt plan. Pressemeldinger er derimot det stikk motsatte. De er upersonlige og promoterer seg selv. Lesere flest har ikke tillit til dem. Hvis du bruker bloggen til å publisere pressemeldinger om igjen, vil ikke kundene ha noen grunn til å lese videre – og dessuten vil de antagelig ikke stole på innholdet ditt.
Slik unngår du tabben: For det første, legg aldri ut en pressemelding på bloggen. Du kan bruke bloggen til å komme med kunngjøringer om produkter og lignende, men gjør det i så fall med tekst du skriver selv, i et mer hverdagslig språk. For det andre, bruk bloggen til å skrive om andre ting enn kjernevirksomheten din. Skriv om ditt syn på bransjen, kom med innblikk i arbeidshverdagen og prosesser i bedriften, og gi tips og triks som du har plukket opp i løpet av forretningslivet.
Tabbe nr. 2: Du blogger ikke regelmessig
Tenk på bloggene du leser jevnlig. Hvor mange av dem publiserer innlegg kun sporadisk? De fleste vellykkede bloggene kommer ut med nytt innhold minst et par ganger i uka, og de prøver å holde seg til en publiseringskalender. Når du jevnlig legger ut kvalitetsinnhold, vil leserne komme tilbake. Dette gjør at du over tid får en følgerskare, og kundene blir støttespillere og tilhengere.
Slik unngår du tabben: Det er ikke så lett å blogge jevnt og trutt, så for å unngå at du møter veggen, er det lurt å brainstorme ideer på forhånd. Hvis du for eksempel har tenkt å legge ut nye innlegg hver tirsdag og fredag, ikke begynn å skrive på tirsdagens innlegg tirsdag morgen. Få andre i bedriften til å hjelpe til med bloggingen, slik at ikke hele arbeidsmengden faller på én person. Husk at det meste kan være mat for bloggen, så følg med på det du leser eller ser på andre blogger, i aviser, blader eller på TV.
Tabbe nr. 3: Du legger ikke til rette for samtale
Som sagt er blogging en samtale. Hvis du ikke lar det foregå en samtale på bloggen din, da gjør du en tabbe. Riktignok kan kommentarer på bloggen gjøre deg utsatt for kritikk, men å blogge er en kjempemulighet til å få kontakt med kundene. Du får mye mer ut av å blogge dersom du gjør det lett for kundene å respondere på det du skriver (og til og med oppfordrer til det).
Slik unngår du tabben: Først av alt må det så klart være mulig å kommentere på bedriftsbloggen. Bortsett fra det må du huske på at samtalen går begge veier. Svar på kommentarene leserne legger igjen. Da vil du ha større sjanse til å bygge opp følgere, noe som bidrar til at kundene blir tilhengere og ambassadører som framsnakker dine produkter og tjenester og gir deg innsiktsfulle tilbakemeldinger. Dessuten bør du delta i samtalen på andre blogger i bransjen og legge inn kommentarer på andre innlegg i bloggosfæren. Dette bidrar til at du bygger opp en «blogger-merkevare» og tiltrekker nye lesere.
Tabbe nr. 4: Du gjør det vanskelig å finne nye innlegg
Bloggen din blir ikke særlig nyttig for leserne hvis de ikke klarer å finne frem til nytt innhold. Du må gjøre bloggen din lett å oppdage, og du må sørge for at nytt innhold du legger ut, blir lett å finne for dine trofaste lesere.
Slik unngår du tabben: Det er flere måter å sikre at blogginnholdet er lettere å finne.
- Gjør det lett å oppdage bloggen ved at du har en godt synlig lenke til den på bedriftens nettsted. Ha dessuten bloggens URL-adresse i e-postsignaturen, på visittkortene, og på alt av markedsførings- og salgsmateriale.
- Ta i bruk sosiale medier som Twitter og Facebook til å gi dine følgere beskjed om nytt blogginnhold. Gjør det lett for leserne å dele innhold seg imellom via sosiale mediekanaler og e-post.
- Optimaliser for søkemotorene. Legg inn relevante nøkkelord i titlene på innleggene og i URL, og skriv om det som kundene mest sannsynlig søker etter – men unngå å høres tilgjort ut bare fordi du ønsker å stappe inn en masse nøkkelord i innlegget.
Tabbe nr. 5: Du forventer for mye, for raskt
I likhet med alt som har å gjøre med inbound marketing, er ikke blogging en sprintøvelse. Det er langdistanseløp. Bloggen din blir ikke en suksess over natta. De første par månedene kan det føles som om du ikke skriver for noen. Det tar tid å bygge opp leserskaren og få en fast gjeng som deltar på bloggen. Ikke forvent umiddelbare resultater. Regn med at du må jobbe beinhardt.
Slik unngår du tabben: Sett deg mål som er mulig å oppnå. Blogging er noe du holder på med i et lengre perspektiv. Ikke gi opp etter tre måneder – hold på i minst et år med regelmessig å legge ut kvalitetsinnhold. Og som tidligere nevnt: Sørg for at bloggen din er lett å finne, og at det er lett for leserne å kommentere og dele innlegg med andre.
Les forøvrig e-boken vår, og lær hvordan du setter bloggingen i system med en overordnet markedsføringstrategi:
Les også:
Knut Pedersen
Knut er gründer og CEO i Spring. Han har en genuin tro på at entreprenørskap og teknologi er den nye olja vi skal leve av i fremtiden, og bygger nå Nordens ledende HubSpot- og vekstpartner. Knut er utdannet dataingeniør fra Høgskolen i Østfold og grunnla selskapet i 2014 sammen med barndomskameraten Christoffer.