Med web 2.0 ønsker man å betegne den nye generasjonen sosiale nettjenester som har blomstret opp de siste årene, og som avhenger av aktiv deltagelse fra brukerne for å kunne ekspandere.
— wikipedia.org
1995 - Internett til massene
Internett slik «den vanlige mann i gata» kjenner det, er ikke mer enn drøye 20 år. Internett ble først tatt i bruk av den gjennomsnittlige forbruker samtidig som Microsoft lanserte Windows 95. På den tiden var bruksområdet begrenset i forhold til hva vi er vant med i dag, for å si det mildt …
E-post og helt statiske tekstsider på internett var helt nytt, og det åpnet for nye muligheter med tanke på å dele informasjon. I 1998 ble Google grunnlagt. Søkemotoren hadde som ambisjon å gjøre alt av informasjon tilgjengelig på én plass.
Etter hvert fikk markedsførere øynene opp for internett som en ny kanal å markedsføre i. I begynnelsen dreide dette seg primært om e-postmarkedsføring. Husk at dette var en tid før spam-filteret ble «oppfunnet», og e-postkampanjene kunne ha en klikkrate på 90 %! E-postmarkedsføring fungerte bedre enn det meste annet, helt til «alle» skulle gjøre det. Det ble til slutt sendt såpass mye e-post, at alle e-postene som ikke var relevant for mottakeren, forble ulest og uklikket.
2004 - En ny æra
4. februar 2004 ble thefacebook.com, senere omdøpt til facebook.com, lansert av Mark Zuckerberg, som på den tiden gikk på Harvard University. Slik jeg personlig oppfatter det, markerer denne begivenheten det største skiftet mot det som kalles WEB 2.0. Facebook var det første sosiale mediet som klarte å mobilisere et stort nok antall brukere, og har per i dag 1,8 milliarder brukere verden over. Vi har flyttet store deler av vårt sosiale liv over på denne digitale plattformen. I Norge er Facebook en av de mest relevante plattformene for å drive markedsføring, fordi du treffer en så stor andel av den norske befolkning der. I tillegg har Facebook en av de beste annonseplattformene som finnes, med tanke på mulighetene du har for segmentering og målretting.
Rikets tilstand
Mange har fått øynene opp for markedsføring i sosiale medier, og vi har havnet i den samme fella som med e-postmarkedsføring tidlig på 2000-tallet. Alt fra små enkeltmannsforetak til store og dominerende bedrifter annonserer i sosiale medier, og den jevne forbruker vil ikke klare å være mottakelig for halvparten av innholdet som publiseres. Det holder ikke å legge ut en annonse hvor du informerer tørt om ditt produkt og hva det koster. Da kaster du bort markedsføringsbudsjettet ditt!
Inbound marketing - markedsføring på kundens premisser
For ikke å forsvinne i mengden, er du nødt til å skille deg ut og formidle personlighet. Du må ha en nettside med masse godt innhold. Sørg for at leseren sitter igjen med noe nyttig etter å ha besøkt nettsiden din. Istedenfor å «pøse» ut med masse statisk markedsføring, må du åpne en dialog med dine potensielle kunder. Din målsetning må være å hjelpe dem med utfordringene de har, selv om dette ikke betyr at de kjøper ditt produkt eller din tjeneste. En potensiell kunde merker om du oppriktig ønsker å hjelpe.
Hvis ikke du bygger tillit og etablerer deg som en autoritet i bransjen din, vil du heller ikke få resultatene du ønsker deg.
Til slutt, en oppfordring. Ikke tenk utelukkende på å selge, men fokuser på å bygge relasjoner! Hvis du lurer på noe om markedsføring i digitale kanaler, så tar jeg gjerne en prat med deg!
Knut Pedersen
Knut er gründer og CEO i Spring. Han har en genuin tro på at entreprenørskap og teknologi er den nye olja vi skal leve av i fremtiden, og bygger nå Nordens ledende HubSpot- og vekstpartner. Knut er utdannet dataingeniør fra Høgskolen i Østfold og grunnla selskapet i 2014 sammen med barndomskameraten Christoffer.