Har du en nettside, har du antagelig jobbet med SEO og kommet over ordet domeneautoritet. Men hva er det egentlig? Og hvor viktig er det?
Domeneautoritet (DA) er et mål på hvor viktig et domene er i søkemotorresultatene (SERP). Det er en av flere faktorer som søkemotorer bruker for å rangere nettsider.
I denne bloggposten skal vi svare på disse spørsmålene, og gi deg noen tips på hvordan du kan forbedre din domeneautoritet.
Domeneautoritet måles på en skala fra 1 til 100, der 100 er det høyeste. Domener med høy domeneautoritet er generelt mer sannsynlig å rangere høyt i SERP for relevante søkeord.
Det er flere ting du kan gjøre for å øke domeneautoriteten din, inkludert:
- Få relevante lenker til nettstedet ditt fra andre nettsteder med høy domeneautoritet. Dette er en av de viktigste faktorene for å øke domeneautoriteten.
- Skriv godt innhold som er relevant for målgruppen din. Innhold som er nyttig og informativt er mer sannsynlig å bli delt og lenket til av andre.
- Opprett en sterk nettsidestruktur og bruk relevante nøkkelord i sidetitler, metabeskrivelser og innhold. Dette vil hjelpe søkemotorer å forstå hva nettstedet ditt handler om.
Mange tenker at målet med nettsiden er å øke DA-scoren over tid, og at målet er å få så høy score som mulig. Men, det viktigste er å sammenligne din score med konkurrentenes - det er jo tross alt de du ønsker å rangere over i søk.
Istedet for å fokusere på å få en score på 100, bør du jobbe med å skaffe en større margin mellom din nettsides DA og konkurrentene dine. Sammenligner vi med Wikipedia og Store norske leksikon, sider med høy kvalitet og mengder av inngående linker (backlinks), oppnår de en høy DM-score, mens små og mellomstore selskaper med mindre innhold, har lavere DA- score.
Nyopprettede nettsider vil alltid starte med en domeneautoritet med en score på 1.
Domeneautoritet er en enkel måte å forstå hvordan Google rangerer nettsider. Googles rangeringsalgoritmer, og hvordan de bestemmer at enkelte nettsider rangerer for enkelte nøkkelord, er vanskelig å forstå siden Google aldri publiserer en eksakt sannhet, men publiserer regelmessige Core Updates.
Domeneautoritet er den viktig representasjonen av søkeresultatlandskapet, og gir oss en innsikt i hvorfor visse nettsteder rangerer høyere enn andre.
Du kan bruke verktøy som Semrush (7 dager gratis test) eller Moz (gratis) for å undersøke din domeneautoritet. Verktøyet er gratis og kan måle nettsidens sannynlighet for å rangere for visse nøkkelord.
Backlinks fra nettsider med høy domeneautoritet utgjør en stor rolle i å forbedre din egen domeneautoritet. En måte å gjøre dette på er gjesteartikler der du skriver en artikkel og poster på en annen side, hvor du får lov til å linke til ditt nettsted.
Signaliser til Google hvilke nøkkelord du skal rangeres i for å dukke opp på søkeresultater. Du kan gjøre flere ting for å rangere høyere, for eksempel kan du jobbe for å redusere bounce rate, øke click-through rate, øke besøkstid, etc.
Tiltrekk og engasjer lesere ved å lage innhold av høy kvalitet. Overbevisende innhold vil også tiltrekke seg de mest organiske tilbakekoblinger fra andre nettsider i bransjen.
Last ned sjekkliste for bedriftsbloggen
En mobilvennlig nettside er ikke lenger valgfritt, men obligatorisk. Ved å ikke ha en mobilvennlig versjon av nettsiden din (eller responsiv nettside) har en negativ påvirkning på din generelle domeneautoritet.
Hvis nettsiden din ikke er mobilvennlig enda kan du teste den i Googles eget verktøy.
Til tross for at det sies at sosiale medier-signaler ikke er en del av Googles rangeringsalgoritme, er det en korrelasjon mellom sider som rangerer høyt i Google og sosiale medier-signaler. Sider som er populære i Google, har ofte mange likes, delinger og kommentarer. Du kan eksempelvis øke din domeneautoritet ved å optimalisere Linkedin-profilen din.
Last ned sjekkliste for bedriftens Linkedin-profil
En av de kjente “signalene” til Googles rangeringsalgoritme er nettsidens hastighet. Forbedring av nettsidens hastighet vil ikke bare forbedre rangeringen og domeneautoriteten din, men også gi bedre brukeropplevelse, som igjen fører til flere salg, leads og registreringer. Dette kan du teste hos Google.
Avslutningsvis vil vi gjenta at en lav DA-score ikke nødvendigvis betyr at nettsiden din ikke vil synes godt i Google. På samme måte kan ikke en høy DA-score garantere at du får bedre rangering eller økt trafikk. Det viktigste er å skrive og publisere godt innhold med relevante søkeord, slik at nettsiden over tid vil oppnå solid rangering i Google og andre søkeresultater.