Før du setter mål for det nye året, kan det være lurt å se litt på hvor du befinner deg i dag. En veldig god måte å gjøre dette på er å utføre en digital synlighetsanalyse. En digital synlighetsanalyse kan egentlig omhandle ganske mye, alt fra mediedekning til share of voice, men i dette innlegget vil vi se mer konkret på hvordan du kan gjøre en digital synlighetsanalyse i forbindelse med synlighet i søkemotorer.
Så hvor synlig er egentlig din bedrift i Google? Det finnes mange måter å besvare dette spørsmålet på, men la oss se på fem.
1. Organisk trafikk
Kanskje den enkleste måten å finne ut av hvor synlig du er i Google på, er å se på hvor mye organisk trafikk du får til nettsiden. Hva som kan defineres som 'mye', er naturligvis relativt i forhold til konkurrenter, språk, bransje og andre aspekter. For å se på vekstpotensialet bør du derfor utføre en søkeordsanalyse for å se hvilket volum du bør kunne forvente på de søkeordene du ønsker å være synlig for.
2. Søkeordstesten
Skriv ned 20–30 søkeord som du bør være synlig for. Det kan være både long-tail og short-tail søkeord – ideelt sett bruker du en kombinasjon med en 50/50 fordeling. Når du har gjort dette, skriver du bare inn søkeordene i Google og ser om din nettside dukker opp på førstesiden i søkeresultatene. Dersom den ikke gjør det, kan det tyde på at du har relativt lav digital synlighet.
3. Google Search Console
Uansett hvor mye eller lite organisk trafikk du har til nettsiden din, så vil du alltid ha noe – men er trafikken relevant? Hvilke søkeord er det besøkere faktisk bruker for å finne dere? Svaret på dette kan du finne i Googles verktøy Google Search Console. Her kan du se hvor mange visninger du får på hvilke søkeord, og hvilke søkeord som fungerer best for nettopp din nettside i relasjon til klikk.
Hvis du ser at du har veldig få visninger på de søkeordene som er mest relevante for din bedrift, er også dette en sterk indikasjon på at bedriften har lav synlighet i søkemotorer.
Om størstedelen av den organiske trafikken kommer på et søkeord som er helt irrelevant for din bedrift, kan dette forklare ting som lav konverteringsrate og høy bounce rate.
4. Indirekt konkurrentanalyse
Når du ser på konkurrenters synlighet, ser du ofte på de som er direkte konkurrenter, og kanskje også indirekte konkurrenter. En indirekte konkurrent defineres i tradisjonell forstand som en bedrift som tilbyr en annen tjeneste eller et annet produkt som kan løse dine kunders utfordringer. Med hensyn til en synlighetsanalyse er dette absolutt en viktig faktor, men en indirekte konkurrent her kan også være noen som ikke er en konkurrent i det hele tatt – men som konkurrerer om synligheten på de samme søkeordene.
Ta for eksempel en bedrift i Oslo som selger blomster og ønsker å bli synlige for søkeordet ‘blomster+oslo’. De konkurrerer ikke bare med andre bedrifter som selger blomster, men også med sider som informerer om hvilke viltvoksende blomster man kan finne i Oslo-området.
De aller fleste bedrifter vil fort finne ut at for eksempel Wikipedia er en indirekte konkurrent som man aldri tidligere har sett på som en konkurrent – men i konkurransen om synlighet er de absolutt med i racet.
5. SEO-verktøy
Sist men ikke minst kan det være verdt å benytte seg av et verktøy som sjekker hvor SEO-vennlig din nettside er. SEO vil si søkemotoroptimalisering. Du kan for eksempel bruke Website Grader for å se om det er noen elementer som mangler på din nettside for å få god synlighet.
Digital synlighet er særdeles viktig for de aller fleste bedrifter, slik at potensielle kunder kan finne deg på nett uten å måtte kjenne til merkevaren din spesifikt. En digital synlighetsanalyse vil hjelpe deg med å avdekke hvor synlig du er akkurat nå, og hva du må gjøre for å oppnå bedre synlighet.
Ofte er inbound marketing en god måte å oppnå bedre digital synlighet på. Om du vil vite mer om hvordan du kan lage en inbound markedsplan hvor en digital synlighetsanalyse utgjør en av delene, last gjerne ned vår gratis sjekkliste.
Spring Agency
Spring Agency er spesialisert på å hjelpe oppstarts- og vekstselskaper med å realisere sitt fulle potensial gjennom strategisk rådgivning, investeringer og ressurstilgang. De tilbyr tjenester innenfor områder som forretningsutvikling, markedsføring, salg, kapitaltilgang og ledelsesstøtte for å støtte vekst og suksess for selskaper i ulike bransjer.