Derfor bør du bruke mer av budsjettet på digital markedsføring
Du har sikkert hørt ordtaket om at man "må bruke penger for å tjene penger”. For små og mellomstore bedrifter er dette en stor utfordring når årsbudsjettet skal legges. Som leder skal du få gjennomslag for budsjettet hos toppledelsen og styret, og da må du ha svaret klart på hvordan bedriften skal bruke mindre penger, men tjene mer.
Kardinalpørsmålet blir dermed: Med tøffe budsjettprioriteringer som må gjøres, hvordan skal dere fordele kronene mellom marked og salg for å sikre salgsresultatene i det nye året?
Og ikke minst: Hvilke markeds- og salgstiltak vil gi raske resultater og samtidig bygge opp under en langsiktig vekststrategi?
Som bedriftseier og leder selv vet jeg utmerket godt hvor avgjørende det er å lage et korrekt og oversiktlig salgs- og markedsføringsbudsjett, slik at man kan ta beslutninger for virksomheten på riktig grunnlag.
Selv i trange tider – nei, spesielt i trange tider – er det avgjørende at du har klart for deg hvor viktig markedsføringsandelen av budsjettet er for å overleve som bedrift. Du må aldri ta foten av gassen og skjære ned på markedsføringsposten, selv når ressursene blir mer begrensede enn prognosene tilsa.
Når du har et heller beskjedent markedsføringsbudsjett å rutte med, blir det desto viktigere å gjøre smarte prioriteringer på hvor mye du i dagens e-handelsbaserte marked skal investere ikke bare i markedsføring generelt, men spesielt i digital markedsføring.
Her er 3 grunner til at dere som bedrift i SMB-markedet bør gi digital markedsføring høyeste prioritet i budsjettfordelingen.
1. Konkurransen i digitale kanaler skjerpes for hver dag som går
Etter hvert som flere og flere bedrifter investerer i digitale tiltak, blir konkurransen om synlighet på nett beintøff. Kundene utfører en stadig større del av kjøpsreisen digitalt, både i forbrukermarkedet og bedriftsmarkedet. Derfor har bedriftsledere som følger med i timen, innsett at de må investere annonsekronene i digitale kanaler fremfor i tradisjonell markedsføring.
En spørreundersøkelse om markedsføringstrender utført av Selligent and StrongView viser at selv om bedriftsledere jevnt over økte markedsføringsbudsjettet i 2018, så ble digitale markedskanaler prioritert høyere enn analoge kanaler.
Mindre enn 14 % av bedriftene i undersøkelsen hadde planer om å øke investeringene i print, radio og TV, mens en klar overvekt av de spurte bedriftene ville bruke mer på følgende fire digitale markedsføringskanaler: e-postmarkedsføring, displayannonsering på nett, mobilmarkedsføring og sosiale medier.
42 % av bedriftene planla å vie en større del av budsjettet på søk (SEO og PPC).
Også markedsføring i sosiale medier får en større del av budsjettkaka. Social Media Marketing Industry Report fra 2016 viser at minst 63 % av markedsavdelinger akter å øke tiltakene på Facebook og YouTube.
Små og mellomstore bedrifter som satser på å ligge foran konkurrentene i 2020-årene, må ta en grundig kikk på budsjettet og se hvor langt de er i stand til å strekke annonsekronene digitalt – med fokus på å skape innhold skreddersydd for sine kundegrupper og personas. Når bedrifter investerer mer og mer i digitale markedskanaler, blir det stadig nye spillere som får etablert seg. Dermed blir det vanskeligere å oppnå et konkurransefortrinn jo lenger du sitter på sidelinjen og snur og vender på krona.
2. Digital markedsføring gir gode resultater
Med digital markedsføring åpner det seg opp en hel verden av fordeler sammenlignet med tradisjonell markedsføring. For eksempel gir digital markedsføring bedre ROI enn analoge tiltak, i kraft av at digitale kanaler som sosiale medier medfører relativt lav kostnad. Dessuten er digital markedsføring datadrevet – bevæpnet med data fra en CRM-løsning, Google og sosiale medieplattformer kan du kjapt justere strategien og gønne på der du virkelig får uttelling.
Digital markedsføring har også vist seg å nå ut til like mange forbrukere til en langt lavere kostnad i forhold til tradisjonelle kanaler.
Og det stopper ikke der. Digital markedsføring byr på enda flere fortrinn for bedrifter. Ikke bare vil du kunne benytte bestemte nøkkeltall til å optimalisere hver enkelt kampanje, men enhver bedrift – stor som liten – kan med en solid digital markedsstrategi hevde seg i sin bransje.
Igjen beror dette på den lave kostnaden forbundet med digitale kanaler, i tillegg til nærmest umiddelbare resultater med betalt søk og sosiale medier. SMB-bedrifter kan oppnå rask forretningsvekst gjennom disse kanalene kontra den tregere materien som utgjør markedsføring på gammelmåten.
La oss heller ikke undervurdere det virale potensialet i internett. Med tradisjonell markedsføring må du vente på at reklamemateriell og print skal skifte hender mellom potensielle og nåværende kunder. I sosiale medier, derimot, blir budskapet ditt delt med noen få museklikk.
3. Flere små og mellomstore bedrifter ønsker å investere i digital markedsføring
Hvorfor vegrer mange SMB-bedrifter seg for å satse på digital markedsføring, og til og med tradisjonell markedsføring? En nylig utført studie blant 300 bedrifter i SMB-markedet viser at en av hovedgrunnene er stramt budsjett.
Men når de samme bedriftene fikk spørsmål om hva de ville gjøre dersom de hadde et større markedsføringsbudsjett til rådighet, da stod digital markedsføring øverst på ønskelisten, med søkemotoroptimalisering (SEO) og betalt søk like under.
Spørreundersøkelsen viser at 50 % av små og mellomstore bedrifter ville investere i SEO dersom markedsføringsbudsjettet var dobbelt så stort, mens 41 % ville prioritere PPC.
Blant de gjenværende digitalkanalene sa 37 % av SMB-bedriftene at de ville ha investert i nettsider, 29 % i sosiale medier, og 28 % i CRM-systemer. Resultatet av undersøkelsen gjenspeiler dagens forbrukeradferd, da websider og nettsøk er den drivende faktoren for forbrukere på leting etter varer og tjenester.
Konklusjon
Til syvende og sist, når årsbudsjettet skal spikres, vil bedrifter i SMB-markedet erkjenne at det å øke markedsføringsbudsjettet gir langt bedre salgs- og vekstresultater enn de kortsiktige innsparinger som måtte komme av å skjære ned på det.
Når flere og flere små og mellomstore bedrifter flytter annonsekronene over på digital markedsføring, vil de oppleve at flere potensielle kunder og trofaste nåværende kunder vil besøke bedriftens nettsteder, lese om og omtale deres produkter og tjenester, utføre kjøp – og så bli lojale ambassadører som er gull verdt for merkevaren og omdømmet i markedet.
Med digital markedsføring tar det ikke lang tid før god eksponering og kundebegeistring over hele linja har positiv innvirkning på fremtidsutsiktene til en bedrift som kanskje er ny i en konkurranseutsatt bransje.
En fersk undersøkelse blant 200 markedssjefer med ansvar for budsjettfordeling viste at de i all hovedsak foretrekker digitale markedsføringstiltak. Mer enn tre fjerdedeler rapporterte om høyere ROI med digitale tiltak enn med analoge tiltak.
Hvis det er rom i årsbudsjettet ditt for kun å sette inn støtet på ett eller to tiltak, så husk at kvalitetsinnhold – på nettsiden, bloggen og i sosiale medier – troner øverst på pallen i dagens nådeløse konkurranse om markedsandeler.
Når du kikker i krystallkula og skal ta en beslutning på hvilken markedsføringssatsning dere skal investere i for å få maksimal effekt på salgsresultatene neste år, da kan det være lurt å lytte til seriegründeren Gary Vaynerchuks bevingede ord:
"Market like the year you are in."
- Gary Vaynerchuck
Knut Pedersen
Knut er gründer og CEO i Spring. Han har en genuin tro på at entreprenørskap og teknologi er den nye olja vi skal leve av i fremtiden, og bygger nå Nordens ledende HubSpot- og vekstpartner. Knut er utdannet dataingeniør fra Høgskolen i Østfold og grunnla selskapet i 2014 sammen med barndomskameraten Christoffer.