Derfor må bedriften din ha en digital markedsstrategi
Hvorfor må du ha en digital markedsstrategi? I min jobbhverdag snakker jeg ofte med småbedriftseiere som er usikker på om digital markedsføring er det rette for dem. Andre har nettopp begynt å sette seg inn i hva digital markedsføring går ut på, og noen av dem teller på knappene og nøler med å investere i et medium som kanskje ikke funker for dem. Hvis dette lyder velkjent, er dette innlegget midt i blinken for deg.
Så igjen, hvorfor trenger du en digital markedsstrategi?
Fordi: Uten en digital markedsstrategi går du glipp av muligheter og taper salg. Hvis du legger ned tid og krefter i å få på plass en strategi for å lykkes med dine salgstiltak på nett, da får du mye bedre teken på nye markedsføringsteknikker. Noe som igjen betyr at du gjør smartere valg med hensyn til hele markedsplanen din og de ulike mediekanalene du kan benytte deg av.
Dermed vil du bedre kunne sette inn støtet akkurat der det lønner seg for bedriften, slik at du oppnår dine forretningsmål.
Formuler bedriftens markedsstrategi skriftlig. Det er første steg mot å forstå hva dere kan få ut av nye markedsføringsteknikker, og hva dette har å si for relasjonen mellom din bedrift og kundene dine. Da vil du nå ut til nye kunder på nett.
Har du en digital markedsstrategi?
Ny forskning viser at under halvparten av alle bedrifter har en digital markedsstrategi. Hvis dere er en av bedriftene som har det, da er det bare å gratulere dere med å ha tatt første steg mot rask og bærekraftig vekst!
Men altså – nesten halvparten av alle bedrifter mangler en klart definert og integrert digital markedsstrategi. Det må jeg si er rystende! En rapport utgitt av Smart Insights i 2015 tyder på at selv om bedrifter blir bedre og bedre på sin digitale satsing, så gjenstår det fremdeles en god del jobb.
Det spiller ingen rolle hva slags virksomhet du er i
Kanskje er du ikke helt overbevist om at du bør investere i digital markedsføring. Er det nå egentlig relevant for din bransje, ditt marked, dine kunder og partnere, etc.? Faktum er at uansett hvilken virksomhet du er i, så er det stor sjanse for at en økende andel av målgruppen din bruker digital teknologi til å finne informasjon om og kjøpe varene og tjenestene de er ute etter.
Se bare på hvordan for eksempel Amazon og eBay har påvirket forbrukeradferden. Og ikke minst hvordan ny teknologi har vært en enorm drivkraft i den økonomiske globaliseringen. Hvis dine potensielle kunder er på nett, og du ikke er det – da går du glipp av store muligheter. Hvis konkurrentene dine er på nett, da risikerer du rett og slett å bli akterutseilt. Da får de et større og større forsprang på den andre siden av den digitale kløften. For én ting er sikkert: Digital markedsføring bare fortsetter å vokse i omfang. Med eller uten deg.
10 grunner til at alle virksomheter må ha en digital markedsstrategi
Uten mer om og men – her er mine 10 grunner til at enhver bedriftseier som akkurat nå leser dette, medregnet deg, bør dra nytte av internett for å oppnå rask og bærekraftig vekst i bedriften. Hvis du ikke er kommet i gang med å utvikle en tydelig og integrert digital markedsstrategi, da synes jeg at du skal vurdere følgende punkter:
1. Den digitale revolusjonen
Sammenlignet med tradisjonell markedsføring i trykte medier gir markedstiltak på internett deg en helt unik mulighet til både å spisse fokuset og utvide horisonten. Med digital markedsføring er du ikke lenger hemmet av geografi, tidssoner eller begrensningene som ligger i tradisjonelle markedsføringsteknikker.
Dette gir deg muligheten til å komme i dialog med et mye bredere publikum. Ved å segmentere og målrette langt mer effektivt og presist enn tidligere holder du dessuten kostnadene nede. Med digital teknologi kan du spisse markedsbudskapet med laserpresisjon mot bestemte nisjesegmenter, slik at du kun betaler for å få kundeløftet ditt ut til dem som allerede er på aktivt utkikk etter ditt produkt eller din tjeneste.
Digital teknologi har gitt forbrukerne større kontroll enn noensinne og forandret forbrukermønstrene på nett. På den annen side er det viktig å huske på at digitale medier også gir bedrifter – store som små – muligheten til å komme i kontakt med potensielle kunder på måter som ingen kunne forestilt seg.
Digital markedsføring gir deg et bredt utvalg av verktøy, teknikker og taktikker som du kan bruke til å markedsføre deg mot målgruppen og pleie kunderelasjonene. Kostnaden ved dette er bare en brøkdel sammenlignet med tradisjonell markedsføring.
2. Du mangler retning og strategisk fokus
Flere av bedriftene vi har samarbeidet med som ikke har en tydelig definert digital markedsstrategi (og selv noen av dem som har dette), mangler tydelige målsettinger, strategiske prioriteringer eller en godt utviklet visjon for merkevaren. Dette betyr at de har problemer med å få nye kunder og bygge mer lønnsomme relasjoner med de nåværende. De vet nemlig ikke hva det er de ønsker å oppnå, og de har heller ingen klar handlingsplan for å få til det de måtte ønske å oppnå.
Hvis du mangler en tydelig målsetting for dine digitale markedstiltak, setter du antagelig ikke inn de ressursene som kreves for å nå målene dine. Dermed klarer du ikke å måle innsatsen du gjør for å få bedre ROI i fremtiden.
Så hvis du ennå ikke har fått staket ut en god kurs – da vil jeg på det sterkeste anmode deg å få på plass tydelige mål, en merkevarevisjon og mission statement (la oss kalle det et mantra på godt norsk) – og ikke minst målsettinger tuftet på SMART-modellen. På den måten sikrer du at dine markedstiltak på nett gir deg best ROI på det du investerer av tid, talent og ressurser.
3. Du ønsker å dominere det digitale landskapet
Hvis du tar mål av deg å være en leder i bransjen og dominere det digitale landskapet, må du ha på plass en organisert og systematisk digital markedsstrategi. Når du driver digital markedsføring, bør du først og fremst ta sikte på å bygge såkalt marketing gravity – noe som går ut på at du maksimerer rekkevidden, slik at folk trekkes til din unike merkevareverdi. Dessuten må du sette inn nok ressurser, sånn at du virkelig får gjennomført strategien. Slik dominerer du det digitale landskapet.
4. Du ligger bak konkurrentene
Enkelt og greit: Du sakker akterut hvis du a) ikke har en klar visjon for veien videre, b) ikke vier tilstrekkelig med ressurser til din digitale markedsføring eller b) har en fremgangsmåte som er «ad hoc» og mangler en overordnet strategi.
Jo lenger du holder deg til denne fremgangsmåten, desto mer blir bedriften hengende etter. Da går det ikke lang tid før du må innse at konkurrentene allerede har krysset målstreken.
5. Du vet ikke hva din unike merkevareverdi er
Unik merkevareverdi er en kraftig kombo av et særegent kundeløfte og en enestående merkevare som øker oppfattet verdi. Hvis du ikke har fått på plass dette ennå – sørg for at du gjør det før du går videre med flere digitale tiltak.
Å ha en unik merkevareverdi danner grunnlaget for enhver vellykket virksomhet. Kundene dine fortjener at du formidler denne verdien klart og tydelig – slik at de ikke går glipp av den fantastiske verdien du kan gi dem.
Når du først får øynene opp for din unike merkevareverdi, blir det lettere å vise dine potensielle kunder hva som gjør at dine varer og tjenester skiller seg ut fra konkurrentenes.
6. Du har ikke en integrert markedsføring
Forbausende mange bedrifter ser på digital markedsføring som en aktivitet som er adskilt fra resten av virksomheten. Vår klare anbefaling er at du sørger for at dine digitale markedskampanjer er godt integrert i tiltakene du gjør i tradisjonelle mediekanaler. En integrert tilnærming til markedsføring viser seg gang på gang å være det aller mest effektive.
Med en organisert og systematisk digital markedsstrategi vil du fullt ut forstå sammenhengen mellom digitale kanaler og tradisjonelle mediekanaler. Dermed får du spleiset sammen disse to kanalene, slik at du når vekstmålene og får bedre ROI både online og offline.
7. Du er ikke godt nok organisert
Hvis du har en tilnærming til digital markedsføring som er ad hoc (dvs. at du bare forholder deg til ting etter hvert som de dukker opp), da er det nok fare for at du verken har klart definerte mål eller en tydelig visjon for merkevaren, virksomheten og kundene. I så tilfelle er det mye som tyder på at du ikke legger nok tid og krefter i planleggingen og gjennomføringen av den digitale markedsføringen. Antagelig er du heller ikke godt nok rustet til å takle endringene som akkurat nå pågår i bransjen.
Dersom du mangler en organisert og strukturert tilnærming til digital markedsføring, da trenger du så absolutt en strategi på dette. I hvert fall hvis ambisjonen din er å få best mulig ROI og virkelig utnytte mulighetene som ligger rett foran nesen på deg. Tro meg, det er en drøss av muligheter – og vi vil jo ikke at du skal gå glipp av dem!
8. Du kaster bort tid og penger
Selv om du kanskje satser skikkelig på digital markedsføring, vil du nok likevel kaste bort tid og penger hvis du ikke har en klart definert markedsstrategi. Dette er noe vi ser mer og mer av hos små og mellomstore bedrifter, som blir helt fortumlet av alt som svirrer rundt ørene om sosiale medier, PPC-annonsering, søkemotoroptimalisering, innholdsmarkedsføring, inbound marketing og andre former for digital markedsføring.
Hold fokuset på kanalene som gir bedriften best ROI og håndfaste resultater som er i tråd med dine langsiktige forretningsmål. Dette krever at du gjør deg kjent med det digitale landskapet og finner ut av hvor du skal sette inn støtet.
9. Markedsføringen din er ikke optimalisert
Hvis du har et nettsted for bedriften din, har du antagelig hørt om Google Analytics. Du har sikkert fått noen til å installere det – men hvor ofte går du egentlig gjennom resultatene og foretar deg konkrete ting basert på innsiktene dataene gir deg? Bedriftene som lykkes best på nett, har et team som tar seg av dette ukentlig og daglig.
Når du har satt deg tydelige og langsiktige mål og laget en skikkelig digital markedsstrategi, får du muligheten til å gjøre det som er selve kjernen i inbound marketing: kontinuerlig og datadrevet forbedring og læring. Nå kan du optimalisere hver minste lille detalj i din digitale satsning, slik at du får kongeresultater.
10. Du er en dinosaur
Nå skal jeg ikke tråkke i salaten her, slik Microsoft gjorde med sin reklamekampanje i 2005, hvor de antydet at kundene var en gjeng med dinosaurer. Men ta bare en titt på de selskapene i verden som har vokst raskest det siste tiåret. Store merkenavn som Amazon, Dell, Google, Tesco, Zappos, Apple og eBay – hva er det alle disse har til felles? De er alle i front av utviklingen i sine respektive bransjer, og de tilpasser seg hele tiden forandringene som skjer. Slik klarer de å yte bedre kundeservice og oppnå rask og bærekraftig vekst fremover.
Og så har vi selskaper som Nokia, Borders, Kodak, Blockbuster … Alle disse var en gang store merkenavn, men de har sakket håpløst akterut. Rett og slett blitt lagt i støvet.
Hva er så lærdommen av alt dette? Jo, skal vi klare å vokse og være på hugget i et stadig mer konkurransepreget forretningslandskap, må vi tilpasse oss endringene, tenke nytt og omfavne ny teknologi. Ikke bli hengende etter i kampen om synlighet!
Digital markedsføring er motoren som driver dagens virksomheter, store som små.
Knut Pedersen
Knut er gründer og CEO i Spring. Han har en genuin tro på at entreprenørskap og teknologi er den nye olja vi skal leve av i fremtiden, og bygger nå Nordens ledende HubSpot- og vekstpartner. Knut er utdannet dataingeniør fra Høgskolen i Østfold og grunnla selskapet i 2014 sammen med barndomskameraten Christoffer.